Vägen till Betlehem

The Nativity Story, USA 2006, Regi Catherine Hardwicke (SF)

Julevangeliet – the Catholic way!

Det har blivit mer regel än undantag på senare år att en ”uppbygglig” storfilm med kristna förtecken – eller som åtminstone följer en klassisk berättartradition på temat kampen mellan gott och ont – går upp på biograferna runt jul. Så också 2006! Höstens mycket omtalade drama om Josef, Maria och världens mest kända baby har låtit tala om sig ändå till Vatikanen. Själva upplägget och historien är inte mycket att orda om; den är välkänd för de flesta. Men hur fungerar den egentligen?

Vi konstaterar att detta är ännu en klassisk, vördnadsfull skildring kring julberättelsen. Dock – för att det ska bli en spelfilm i fullängdsformat – har man tillåtit sig vissa utvikningar i handlingen, t ex i berättelsen kring Maria som person. Det är intressant och tankeväckande när en ganska kortfattad historia broderas ut och därmed blir levande. Det är också positivt att filmmakare vågat göra en biograffilm med bred distribution kring själva födelseberättelsen; Jesus-filmer i övrigt finns det gott om men de fokuserar snarare vid hans vuxna liv och gärning fram till korsfästelsen och uppståndelsen. Tyvärr tenderar ”Vägen till Betlehem” att ibland bli lite småtråkig; av naturliga skäl kan det ju inte ”hända” så mycket – i alla fall inte mer än vad bibeltexterna tillåter. Men den är snyggt filmad, hyfsat realistisk och har acceptabla skådespelarinsatser (fast själva födelsescenen är alldeles för tillrättalagd för att vara trovärdig…) Observera att detta drama inte är ”en film för hela familjen” p g a en del blodiga scener och mörka inslag som kan verka skrämmande på de allra minsta.

Sammanfattningsvis: Överlag är ”Vägen till Betlehem” ett välkommet bidrag till kategorin ”bibelfilmer”. Så trots invändningarna tackar vi och tar emot – i väntan på fler och annorlunda versioner av världens största drama!

Carl-Johan & Ingela Freed