Tyrannosaur

Storbr 2011, Regi: Paddy Considine (Non-Stop Entertainment)

Skört och vackert

Stundtals en nästan outhärdlig och plågsam skildring från utkanterna i brittiska samhället. Men som så ofta, bakom en profan arbetarklassengelska och hårdnackade fasader, klappar ett varmt hjärta. Skört och vackert är andra sidan av myntet.

”Tyrannosaur” skildrar det osannolika mötet mellan den bittre änkemannen/suputen och den ”fina” medelklassfrun med kristet yttre. En relation baserad på hans ensamhet och isolering efter hustruns frånfälle. Tillika kvinnans ångest över att ha inte kunna få barn och därför ha blivit lämnad av en misshandlande make.

Begreppet ”Gud” förekommer ett antal gånger i filmen. I början som en självklar närvaro. Senare i ett tvivel, ett ifrågasättande och en omvärdering av livstillvaron. Och till sist i ett slags outtalad Närvaro. Då anas en upprättelse; bönerna till Jesus besvaras – men inte som man tänkt.

Detta var ingen storfilm på bio men helt klart en sevärd och tänkvärd sak på DVD. Regissör Paddy Considine är mest känd som skådespelare i ett gäng engelska med socialt patos. Denna gång debuterar han i registolen. Vi ser fram emot fler skildringar!

Carl-Johan R Freed