The Whale

USA 2022, Regi: Darren Aronovsky (Nordisk film)

En människa bortom hennes skal

Aronofsky har nästan bara gjort tunga filmer om krisande balettdansöser, ångestfyllda narkomaner osv. Så också denna gång! En GRAVT överviktig litteraturlärare som livet gjort illa – han själv har också gjort andra illa – jobbar hemifrån för det mesta och coachar sina studenter på distans. Ett resultat av pandemin i kombination av skammen av att vara så tjock? Hur som; en dag dyker hans försummade dotter upp och en försoningsprocess startar. Men inte utan kamp från båda sidor…

En mycket udda skapelse det här. Å ena sidan riskerar den bli ett slags fat shaming eller freak show. Å andra sidan är den en ömsint berättelse om en skadad människa som både är offer och i någon mån förövare som gjort sina dåliga val och därmed får skylla sig själv. Mitt i allt märks ett mörkt och ångestfyllt stråk när mathetsen och tröstätandet sätter in. I slutändan handlar det om att ta en sista chans till att försonas med sig själv och de som står en närmast.

Garanterat udda och knappast något du tidigare sett! Men viktiga poänger och en film som väcker empati hos tittaren. Brendan Fraser, en gång hjälte och idol i ungdomsfilmer, är suverän i sin fat suit och fick rättmätigt sin första Oscar!

Carl-Johan R Freed