The Boy Who Harnessed The Wind

Storbr 2019, Regi: Chiwetel Eijofor (NetFlix)

Nöden har ingen lag 

Det här är något så ovanligt som en film från Västafrika som fått rejält spridning genom NetFlix. Här möter en ung kille som trots fattigdom och svält tvingar in sig på biblioteket för att få ta tag på guldet: böcker och kunskap! Han har nämligen en dröm att tillverka en eldriven brunn för att komma till rätta med torkan i byn.

Jag förmodar att detta är ett hjärteprojekt för regissören som själv har rötterna i Afrika och synts i många filmer. Filmen andas äkthet och pojken och hans kompisar känns naturliga i deras strävan att lösa vardagsproblem bortom trångsynthet och stelbenta religiösa traditioner och en kultur som inte tar tillvara de ungas kompetens.

I en metafysisk mening säger filmen också något om en sann Gud. När familjen hamnar i kris då vattnet sinar uppstår två olika förhållningssätt: ”Nu knäpper vi händerna och ber och hoppas” eller ”Sluta! Det har vi redan gjort, Gud har hört – nu måste vi skrida till handling!”. En finurlig skildring av hur Gud på något sätt kan leda oss genom bön och uppmaningen att agera på det vi redan vet. Annars händer inget och vi kan inte ”anklaga” Gud för att vara passiv.

En finstämd film som borde visas i ungdomsgrupper och skolor.

Carl-Johan R Freed