Sound of Freedom

USA 2023, Regi: Alejandro Monteverdi (Angel Studios)

Kontroversiellt om handel med barn

En av de där filmerna som man går och ser för att höra om ”ryktet stämmer”. En sleeper som spelat in enorma summor i USA p g a sitt kontroversiella ämne. Men som också fått draghjälp med hjälp av crowdfunding bland (konservativa) som är trötta på det liberala Hollywood, sina förment kristna kopplingar och enligt uppgift understött av konspirationsteorier med en nickning åt Qanon. Upplagt för en häxbrygd eller rörig soppa, således. Eller – ett rakt berättat drama som fått oförtjänt dålig kritik. Jag lutar åt det senare. Den är definitivt inte så konspiratorisk som jag misstänkt. Jag har t o m svårt att se hur det skulle vara så i själva filmen. Vad sedan Jim Caviezel, huvudrollsinnehavaren, sagt privat och vilka tolkningar detta fått är en annan sak. Storyn är på många sätt bra gjord, ett intensivt, spännande drama om en man som tröttnar på hur man behandlar barnen från fattiga länder. Tim Ballard kommer sedan att på heltid ägna sig åt att undercover med hjälp av ett team rädda så många barn som möjligt från sexindustrin och människohandeln i Latinamerika och USA. 

Trots att väldigt lite visas så får man titta bort ibland. Man känner med karaktärerna vilket förstärks ytterligare när man vet att det är verklighetsbaserat. Det är outhärdligt att tänka att denna business pågår varje dag. Ska man själv fly eller blunda och ta hand om sitt eget och sina närmaste och nöja sig med detta? Ska man ge upp allt för att rädda så många som möjligt? Eller går det att göra något för att åtminstone NÅGRA ska bli räddade? Och hur förebygger man detta vansinne som bygger på sjuka lustar, mörka tankar och trasiga liv för alla inblandade? Det är besvärliga frågor man ställer sig i biofåtöljen. 

Somliga recensenter beskriver filmen som långsam och tråkig. Jag tycker motsatsen. Dessutom väjer den inte för de svåra delarna och målar inte ut teamet runt Ballard som obefläckade hjältar. Sedan kanske det ändå skaver någonstans om det är så att bakom filmens kulisser finns folk som på allvar sprider till stor del obekräftade konspirationsteorier om världsomspännande pedofilnätverk, allehanda halvrasistiska idéer etc. Jag får bara hoppas och be att sanningen ska befria och att allt dolt ska dras ut i ljuset. För att citera en känd gestalt som Caviezel f ö spelat i en Mel Gibson-filmen från 2004 (en person han ska reprisera i en uppföljare med fokus på samme gestalts uppståndelse…)

Carl-Johan R Freed