Risen

USA 2016, Regi: Kevin Reynolds (Universal)

Uppståndelsen genom en sökares ögon

Varje år när vi närmar oss påsk finns det numera en ny (amerikansk) film eller serie som tar oss med till Israel under Jesu tid och som på ett eller annat sätt vill berätta denna tidernas största historia. ”Risen” är baserad på den bibliska historien om uppståndelsen, berättad genom ögonen på en icke-troende. I syfte att motbevisa ryktena om att Messias återuppstått, och samtidigt förhindra ett uppror i Jerusalem, får den mäktige romerske tribunen Clavius och hans medhjälpare Lucius till uppgift att lösa mysteriet med vad som hände Jesus under veckorna efter korsfästelsen.

Premissen är utmärkt. Jag har många gånger tänkt på vad som hände med ”bifigurerna” i Bibeln. Ett klassiskt exempel är den romerska centurionen som uttalade ”Sannerligen, den mannen var verkligen Guds son” vid korset (teatralt spelad av John Wayne på filmduken!). Vad intressant det vore om man fick veta mer om dem, vad de trodde på och hur det gick för dem efteråt. ”Risen” är ett sådant försök. Den här helt ok men inte mer.

Tack och lov slipper vi onödig action men tyvärr blir det inte heller en riktigt god predikan, snarare pratigt filosofiskt när vi följer en icke-troende romersk soldat i sökandet efter vem Jesus var. Kevin Reynolds har gjort filmen och är annars mest känd som action- och äventyrsregissör till Kevin Costner-filmer. I Mel Gibsons ”The Passion of the Christ” fick vi en rakt berättad historia ”up in your face” om Jesu död och uppståndelse. Men detta tillhör en annan genre av kristet influerade filmer som är mer resonerande och funderande. Huvudrollen spelas av Joseph Fiennes som också agerat Luther i den helt ok biografin från 2003. Lovvärt men vänta inget mästerverk.

Carl-Johan R Freed