O Brother, Where Art Thou?

USA 2000, Regi: Joel Coen (New Star)

Tänk – annorlunda!

I ett nummer av Evangeliska Frikyrkans samfundstidning, ”Direkt”, lyfte vi fram ett gäng filmer som inrymmer scener kring temat att våga tänka nytt och annorlunda vad gäller efterföljelse och att vara kyrka idag. 

Några exempel på detta är bröderna Coens existentiella dramakomedier med viss svärta. Vi fokuserar här särskilt vid den ganska bisarra road movien ”O Brother, Where Art Thou?”. I den får vi följa en modern Odyssevs i form av en förrymd fånge och dennes kamrater på äventyr i 30-talets Mississippi.

Särskilt en scen är ovanligt stark och originell. Detta klipp kan med fördel användas i en predikan eller undervising om dopets innebörd. Killarna hamnar mitt i ett baptistiskt utomhusdop, en av dem hoppar i vattnet och bekänner sina synder för predikanten. Som vanligt med Joel och Ethan Coen kan man fundera på vad de sekulariserade judiska bröderna egentligen vill säga: Är det frågan om ironi eller en djup längtan efter förändring? Kompisarna skakar på huvudet men på något sätt verkar det som om den nydöpte vill hålla fast vid vad predikanten sagt om att hans synder är borttvättade. Svaret på våra frågor förblir alltså öppet. Som kristen tittare kan man fundera: Hur långt är VI villiga att gå för att ta emot nya vänner på trons väg? När är man tillräckligt färdig för att döpas? Vilka krav ställer vi på efterföljelsens kvalitet i form av sinnesändring och helgelse hos de som kommit till tro? Ja – vem får kallas lärjunge?

”O Brother” har flera likheter med ett antal andra intressanta Coen-filmer. Vi nämner succén, Fargo, om ödets grymma lotter. Men också re-maken av brittiska 50-talsklassikern Ladykillers. Det löper en röd tråd genom dessa filmer: de är snyggt gjorda, inte sällan med mycket bluegrass eller gospel på soundtracket och flera kristet relaterade sånger, filmerna är fulla av Coenska klurigheter och många existentiella funderingar om livets mening, tillfälligheter eller försynens inblandning.

En Coen-film är alltid en filmhändelse att se fram emot och bevaka!

Carl-Johan & Ingela Freed