Nowhere Boy

Storbr/Kanada 2009, Regi: Sam Taylor-Wood (Nordisk film)

Tiden före Beatles

Vad hände innan The Beatles bildades? Hur startade allt? Här får vi framför allt följa John Lennon från barndom och uppväxt (och senare hans möte med Paul McCartney, som verkar extremt ung i filmen). Fokus ligger mycket på Lennons brist på kärlek och trygghet från en psykiskt labil moder som istället lämnade bort honom till en mer ansvarstagande men stel syster. Det verkar som att Lennons avsaknad av en närvarande pappa och som sagt en ”vanlig” mamma påverkat honom starkt. Musiken blir en flykt och en tröst, ett sätt att finna en plattform för det fortsatta livet. 

Faktum är att denna variant av biografi mer skildrar föräldraskap, brist på fäder och rotlöshet än fenomenet ”Beatles”. Gruppens trevande början berörs kort och själva bildandet av bandet men ingen senare utveckling. Skulle vara en välkommen fortsättning!

Jag är ingen stor Beatles-fantast men detta är onekligen en fascinerande biografi. Unge fyndet Aaron Johnson klarar sig galant. Kristin Scott Thomas som styvmamman är pålitilig – en skådespelerska som tillhör mitt personliga favoritgalleri av aktriser! 

Carl-Johan R Freed