Noas ark

Noah’s Ark, Ty/USA 1999, Regi: John Irvin (Atlantic)

Från vattenmassornas tid

En underhållande historia om den välkända översvämningen. Speciellt kul här är kända aktörer och ett manus som tar sig vissa friheter (se upp med Lot och hans hustru!) och adderar en gnutta humor och ironi. Jämfört med den förra filmen har man här gott om tid att på nästan lika lång speltid berätta en historia. Detta ger oss en hel del mer eller mindre trovärdiga utvecklingar av huvudhistorien samt en del spekulationer. Vördnadsfullt och uppkäftigt på en och samma gång! Men viss varning utfärdas för att man blandat friskt och tagit sig rejäla friheter i berättandet.

Sammanfattningsvis: Inte särskilt lysande men ändå klart sevärd. Internationella produktionspengar via bolaget Hallmark borgar för episka berättelser av det storslagna formatet med god ”production value”, även om man aldrig lyckas komma från TV-mässigheten i klipp och utformning. God underhållning, rätt  uppbygglig – och faktiskt lite festlig och tankeväckande då och då eftersom den vane bibelläsaren nu SER berättelserna visuellt framför sig (och inte bara läser eller manar fram bilder i sin fantasi).

Till sist: Det verkar som om de senaste årtiondenas bibelfilmer vill – i någon mån – vara trogna förlagan men samtidigt lägga till egna tolkningar eller berätta ur en originell vinkel. Kanske är det ett bra sätt att förnya de urgamla berättelserna? Samtidigt, i vår visuellt starka medietid, är det viktigt att en kristen tittare funderar vidare: Gick det verkligen till så här, eller? En utmanande och uppfordrande uppgift!

Carl-Johan R Freed