Mooladé – Fristaden

Senegal m fl, 2004, Regi: Ousmane Sembene (SF)

Viktig afrikansk film

Hur har jag kunnat missa denna lilla pärla? För att den är från Afrika? Eller för att den har ett kontroversiellt och obehagligt tema – kvinnlig omskärelse? Detta är sista filmen av en nestor inom afrikansk film. Den berör ständigt högaktuell tematik oberoende av kristen, islamsk eller annan kontext. Efter att ha sett filmen kan man ännu en gång lugnt konstatera att kvinnlig könsstympning inte har att göra med religiösa påbud, utan traditioner som är av djävulen oavsett religion.

Storyn är enkel: Ett gäng kvinnor i en liten afrikansk by har fått nog av blodspillan och lidande och motsätter sig de manliga överhuvudena. Kampen har börjat! Det är fräckt och uppmuntrande att se dessa kvinnor resa sig upp mot de traditionstyngda gubbarna. Mer sånt, tack! Småfestligt att en gammal radioapparat leder till upplysning; kvinnorna har själva hört en imam säga att denna sed inte är förenlig med islam.

”Moolaadé” borde ses i utbildningssyfte av alla på migrationsverk och myndigheter såväl som bland ”vanligt” folk ute i landet. En film som, trots att miljöer och språk känns ovana för en västerlänning närd vid amerikansk filmtraditions stora barm, inte alls är svår att förstå – rätlinjigt berättad utan krusiduller. Men då och då är den rejält otäck och man upprörs i vrede.

I självkritikens namn ska sägas att detta problem tyvärr också går att jämföra med vissa obskyra sidor inom kristna traditioner (även om det sällan går så här långt). Samtidigt är det är något positivt att upproret ger effekt likt ringar på vattnet. I så måtto är det en väsentlig propaganda-film som utan vidare kan användas i missionens syfte att upprätta människor. Till sist utbrister jag därför ett ”Hurra!”.

Carl-Johan R Freed