Mahalia Jackson: The Power and the Glory

USA 1997, Regi: Jeff Scheftel (JGS Music Documentary)

The Queen of Gospel

I väntan på den i skrivande stund varmt emotsedda dokumentären om Aretha Franklins liv (med aldrig förut visade sekvenser) kan man gott nöja sig med berättelsen om den andra gospeldrottningen Mahalia Jackson. Tyvärr är denna eminenta dubbeldisc svårfunnen men finns fortfarande att beställa på t ex Ginza eller uppdelad i klipp på Youtube.

Vi får följa Mahalias extraordinära liv från den ödmjuka början som ett sjukligt barn sjungande i kyrkorna i New Orleans. Sedan följer hennes år i relativ undanskymdhet med mycket kamp och sökande efter en livsväg då hon också vägrade att acceptera ett mer kommersiellt och världstillvänt sound. Och slutligen resan till det stora genombrottet på Columbia Records varefter hon blev en firad stjärna i såväl gospel-kretsar som i den stora världen på både film och skiva.

Men skildringen inrymmer också politiska och religiösa kommentarer av och med Jesse Jackson och Martin Luther King. Här får vi också berättelsen om stjärnans många gånger mörka och ångestridna privatliv med sjukdomar och barnlöshet. Men tron på en levande frälsare behöll hon livet genom. Hör bara på disc nr 2 med avskalade musikframträdanden. Eller som en teologilärare till mig en gång sa: ”Här på jorden sjunger jag inte så vackert med i himlen ska jag minsann sjunga trio med Einar Ekberg och Mahalia Jackson!”

Carl-Johan R Freed