Lost in Translation

USA 2003, Regi: Sofia Coppola (Sandrew Metronome)

Vår tillvaros paradoxer!

Ibland kan det vara svårt att orientera sig i en motsägelsefull och komplex omvärld. Många av oss söker hitta överlevnadsstrategier i en paradoxal och splittrad tillvaro – somliga är bra, andra fungerar illa. En av 2003 års absoluta kritiker- och publiksuccéer tar upp detta röriga, existentiella vakuum.

Den amerikanske komikern Bill Murray (strålande här!) spelar en skådespelare som åker till Japan för att göra reklam. Trots likheter med sin hemmiljö upptäcker han, till sin förvåning, att han befinner sig i en helt annan värld som han har svårt att greppa. Mitt i denna förvirring möter han på hotellet en ung kvinna från det egna hemlandet som också upplever tillvarons kaos. En osannolik vänskap utvecklas…

Trots en del märkliga inslag och några onödiga sekvenser, är detta en ytterst originell film utan att vara svårbegriplig. Alla som rest utomlands eller under en längre tid befunnit sig i en främmande miljö, kan känna igen sig. Vi kan skratta gott åt kulturkrockar som skilda värderingar och annorlunda vanor, men detta skratt speglar ju också oss själva. Tokyo som skådeplats kunde lika gärna vara New York för en thailändare eller Stockholm för en kenyan. Befriande också att möta en udda vänskap som inte utvecklas till en kärleksrelation med spektakulära sexscener!

”Lost in Translation” är en underfundig film med många bottnar och djup. Den är cool, lugn och aldrig överdriven. Det är en skön film som griper tag på ett förunderligt sätt!

Carl-Johan R Freed