Kriget

Danmark 2015, Regi: Tobias Lindholm (Studio S)

Människan bakom kriget  

Kommendörkapten Claus M. Pedersen och hans män är stationerade i Afghanistan, ständigt med våldet närvarande. Samtidigt kämpar hans fru därhemma med att klara av livet med deras tre barn medan fadern är borta. Under ett uppdrag blir Claus och hans trupp utsatta för ett kraftigt anfall. För att rädda sina män tvingas han ta ett beslut som kommer få förödande konsekvenser. Inte bara för honom själv – utan också för hans familj ända borta i Danmark.

Mycket aktuell i kölvattnet efter vad som hänt i Mellanösterns krigszoner – nu senast i Syrien. Och om vad som händer med människorna bakom krigsstrukturerna. Inte bara flyktingar utan också soldater, beslutsfattare, familjer…

Filmen visar en annan sida av kriget som fenomen. Känsligt berättat, inte entydigt. Det är en moralisk historia om händelser i krig – hur gör man rätt? Vad är riktigt i den stund när man under stark press måste navigera för att inte tillåta de mångas död? Eller då man måste agera skyndsamt och riskera oskyldigas liv? Gud bevare oss för krig!

Tyvärr förbisedd i Sverige men med rätta Oscarsnominerad för bästa utländska film med alltid duktiga Tuva Novotny som den väntande hustrun.

Carl-Johan R Freed