Kingdom of Heaven

Storbr/Sp/USA/Ty 2005, Regi: Ridley Scott (20th Century Fox)

Korsfararnas illusion

”Gladiator”-regissören Ridley Scott har gett sig på att försöka skildra korsfararnas resa mot Jerusalem – deras irrfärder och önskan att erövra det heliga landet. Allt är inte uppdelat i gott-ont, hjältar-skurkar utan Scott väljer att försöka skildra flera sidor och komplexiteten i en mycket märklig period i kristenhetens historia.

Det är intressant att Scott vågar visa olika perspektiv. Men så är han engelsman i grunden även om han jobbar i huvudsakligen stora, amerikanska produktioner i Hollywood. Tål att jämföras med de svenska ”Arn”-filmerna som också försöker visa upp flera kompletterande perspektiv.

Orlando Bloom är en självklar publikdragare för en yngre (kvinnlig) publik men filmen som sådan är ganska mörk och tung, inte en självklar, rätlinjig actionfilm från medeltiden. Kanske kan den bidra till att återigen fundera över riddarnas resor till Palestina och vad det var som drev dem. Pengar? Makt? Berömmelse? Eller ädla motiv som att befria de fångna? Predika evangeliet? Upprätta Guds ära? Eller – både-och? Och hur fungerar mission och kyrkans världsengagemang i vår tid? Består inte en del av underhållet/understödet av bidrag från staten som har sin egen agenda vid sidan av de kristnas längtan att få se Guds rike utbredas? Hmmm…

Carl-Johan R Freed