”Jag är Zlatan”

Sverige m fl, Regi: Jens Sjögren (Nordisk film)

Den sanna underdog-berättelsen från Rosengård

Den verkliga historien om killen från Rosengård som inte hade något men fick allt. Med talang, hårt arbete och en del tur/bra kontakter, ledde motgångarna till att han vågade tro på sig själv och följa sin livsdröm.

Bygger på David Lagercrantz’ bok som han gjorde tillsammans med huvudpersonen. Vi följer den unge grabbens kamp för att bli en duktig fotbollsspelare – inte förrän i eftertexterna ser vi bilder på framgångarna och alla målen. Filmen är mestadels inspelad i Malmö och i rollerna ser vi många icke-professionella aktörer som känns trovärdiga. Se den gärna parallellt med bröderna Gerttens dokumentär ”Den unge Zlatan” som kom för ett antal år sedan. Men här är det alltså en semidokumentär spelfilm istället för ett regelrätt dokumentärt berättande. Och visst passar detta grepp Zlatans livshistoria – för man vet inte alltid vad som är sant och vad som är legend runt denne i flerdubbel bemärkelse store man. 

Personligen tycker jag att filmen är klart bättre än jag hade trott. Jag lät mig fascineras snarare än irriteras av Zlatan som från början inte hade så mycket självförtroende och som det höll på att gå snett för. Möjligen går filmen inte riktigt på djupet med mekanismerna bakom och det inre skeendet i den unge killens liv. Men det är ändå tillräckligt skildrat för att man ska förstå förutsättningarna och inte minst – pappans stora betydelse trots tuffa omständigheter. 

Även du som inte är intresserad av fotboll eller kanske bara retat dig på Zlatan – se filmen. Den ger en god förståelse för uppväxtens betydelse, föräldrarnas roll trots knappa omständigheter och det omätliga behovet av att ha vettiga vuxna och människor som tror på en runt omkring sig. En uppmuntran till lärare, tränare och alla andra i vuxenvärlden att ta de ungas liv på allvar och se deras förutsättningar snarare än att tidigt pressa in dem i en mall.

En liten fundering mot slutet….Vad händer framåt? Vi kan framgångssagan som följde. Men hur hanterar man den vanvettiga framgången och pressen på nya segrar? Och vad gör man när man uppnått alla sina mål och fotbollsskorna står på hyllan? Se där, en synopsis till en dokumentär del 2 från vuxenlivet – ”postkarriären”.

Carl-Johan R Freed