Italienska för nybörjare

Italiensk for begyndere, Danmark 2001, Regi: Lone Scherfig (Sandrew)

Lättsam dansk dogma!

Denna dramakomedi är en av de mer lättillgängliga och direkta filmerna i den danska dogma-serien. I en modern kärlekshistoria, som kretsar kring ett antal personer i ett litet danskt samhälle och deras längtan efter kärlek och menig, flätas samtligas liv samman på märkliga sätt…

Somliga har tyckt att filmen är lite för enkel och lättköpt, olik tidigare filmer som t ex Breaking the Waves och Dancer in the Dark. Dessa ställer kanske djupare och svårare frågor kring själva vår existens, indirekt om Guds närvaro eller frånvaro och människors offer för varandra. Men ”Italienska…” är snarare rätlinjig och som sådan härlig och livsbejakande, trots att livsväven inte alltid blir som vi trott. Men på något sätt kan tron på en morgondag ändå få segra mitt i de mörkaste omständigheter.

Speciellt roligt är att en av huvudpersonerna, en präst, porträtteras mer nyanserat och sympatiskt än brukligt. Visst har han skavanker, men också någonstans i grunden en äkta, oskrymtad Gudstro och en god vilja.

”Italienska för nybörare” är till syvende och sist en underbar filmupplevelse som kan få vem som helst att börja tro på kärleken – igen och igen!

Carl-Johan R Freed