In the Bedroom

USA 2001, Regi: Todd Field (Scanbox)

Sorgearbete

En till synes vanlig amerikansk familj drabbas plötsligt av chock, sorg och bestörtning. Äldste sonen som äntligen börjar få ordning på sitt liv med framtidsutsikter och flickvän, dör oväntat…

”In the Bedroom” är ett drama för den äldre delen av familjen. Det är ingen absolut fullträff som film betraktat men ändå klart sevärd. Filmen omtalades mycket när den kom och figurerade också i Oscarskretsar. Den är ovanligt dämpad och lågmäld, speciellt ovanligt i mycken modern amerikansk film. Till exempel finns ingen bakgrundsmusik. Dessutom är det befriande att se en film som tar sina rollfigurer på allvar. Bl a Sissy Spacek gör en lysande tolkning av modern som nästan förgås av sorg. Det är sällsamt idag med seriösa, nertonade filmer som behandlar människor av kött och blod, till på köpet med starkt spel av alla inblandade. Ett säreget och suggestivt drama att fundera vidare över!

För den som fortsätter att vara intresserad efter att ha sett nämnda film kan också Ett rum i våra hjärtan nämnas. Detta är ett italienskt drama från 2001 av och med Nanni Moretti och med ett liknande tema, om möjligt ännu mer lågmält men kanske starkare rent psykologiskt än ”In the Bedroom”. Inte heller ”Ett rum i våra hjärtan” är kanske en toppfilm. Men ändå är den sevärd, inte minst för att stimulera tankar kring döden och hur den påverkar oss med bearbetning av sorgen. Filmen kan också ge tittaren en möjlighet till identifikation med de sörjande familjemedlemmarna.

Carl-Johan R Freed