Greta

Sverige 2020, Regi: Nathan Grossman (TriArt)

Vår värld bortom pandemin 

Så här i pandemins spår 2021 känns det extra viktigt att påminna oss om de större och långsiktiga utmaningarna vi står inför – och då inte minst hotet mot vår miljö och hela klimatfrågan. Det blir alltmer uppenbart att vi måste hela tiden upprätthålla initiativet och i tid förebygga de enorma problem som riskerar att bokstavligen skölja över oss inom ett par decennier. Vi har under 2000-talet sett rekord i översvämningar och bränder i USA och Europa. För att inte tala om alla större och mindre katastrofer som ständigt pågår i Afrika och Asien men som inte alltid når oss i väst.

Dokumentären om Greta Thunberg känns som ett välkommet korrektiv. Har du inte sett den, så gör det snarast. Eller se om den. Vi får följa en ung tjejs uppvaknande inför problemen i vår värld samtidigt som hon brottas med psykisk ohälsa. Det är vågat berättat och klippen mellan den ”offentliga” Greta som talar i FN och den lilla tjejen som knappt orkar göra något och bara gråter etsar sig fast. Kritiker hävdar att det är Gretas egen problematik som förstoras upp och projiceras på miljöfrågan och att man därför inte behöver ta hennes på särskilt stort allvar. Detta är en tragisk och felaktig slutledning; även en ung människa som brottas med livet kan ha något vettigt att säga.

Det är bara att jämföra med de allra flesta profeterna i Gamla testamentet som ofta var små och obetydliga. för gamla eller för unga, outbildade, icke vältaliga eller vad det nu kunde vara. Ändå valde Herren dem att säga något väsentligt till sin tid. Eller kanske just därför? Jag skulle snarare säga att just FÖR ATT Greta inte verkar så intresserad av sin person eller att bli känd på sociala medier och tjäna grova pengar, så är det hon säger extra viktigt att lyssna på för att en förändring ska komma till stånd. Att hon sedan samtidigt brottas med känslor av otillräcklighet och ungdomens alla utmaningar gör henne än mer trovärdig och lätt att identifiera sig med.

Man behöver inte nödvändigtvis se Greta som en fullfjädrad nutida profet i kristen tradition, men se ändå dokumentären tillsammans med några som står dig nära och bestäm dig för att anta utmaningen om en förändrad vardag! Det räcker långt. Och då har något av det profetiska uppdraget som pekar framåtsyftande ändå uppfyllts.

Carl-Johan R Freed