Gifted Hands – The Ben Carson Story

USA 2009, Regi: Thomas Carter (Sony)

Guds ledning i arbetet

Tidigare Oscarsbelönade Cuba Gooding Jr är kirurgen Ben Carson som var först med att framgångsrikt dela på siamesiska tvillingar. Här är ännu en i raden av senare års (1990-2000-tal) kristet profilerade drama-filmer som inte skriver folk på näsan men ändå har ett budskap. Filmer som inte är uttalat kristna utan hellre etiketteras ”inspirational”, gärna med ett high profile-namn i huvudrollen. Noterbart att det blir mindre och mindre tydligt eller åtskilt vad som är en ”kristen” respektive ”profan film” på marknaden. Genregränserna blandas upp – på gott och ont. Det är bra att onödiga mentala murar rasar. Folk tar ner garden när de inte är beredda på fredagsunderhållning med hjärta och budskap men serveras det ändå utan påprackning och tvång. Å andra sidan ser jag risken för en förtunning i det långa loppet. Ett tydligt frälsningsbudskap måste också få komma fram ibland.

Vi har här en bra grundberättelse som dessutom bygger på verkliga händelser. Och så får man in Gud och kyrkan lite varstans, utan att det ”stör” eller känns sökt. Exempelvis frågar ett oroligt föräldrapar dr Carson: ”Ber du?”. ”Ja, varje dag” får de till svar. Som för att bekräfta att gåvan att opera kommer från Gud, inte bara det egna intellektet utan också stundens infall och impulser, den osynliga kontakten mellan ögat och hjärnan. ”Guds ledning” helt enkelt. Denna princip gäller oss alla. Om vi bara ställer våra gåvor till Guds förfogande så kan stora saker ske oavsett yrke.

”Gifted Hands” är måhända inte den bästa i genren. Det märks att den är lite TV-filmsmässig ibland och aningen förutsägbar i storyn. Men trots det klart sevärd. Och finns på DVD i vanliga butiker.

Carl-Johan R Freed