För kärleken

Sverige 2010, Regi: Othman Karim (Nordisk film)

Omskakande människoöden

Regissör Karim kommer från en filmfamilj med rötter i Uganda. Numera är man verksam här i Sverige. I denna historia – som jag inte tycker fick den uppmärksamhet den förtjänar vid premiären 2010 – vävs olika människoliv samman under en dag i sommar-Sverige. I vårt mångkulturella land är det naturligt att följa en familj med kopplingar till Afrika likaväl som ”infödda” mediestjärnor, åldringar och karriärfolk i Stockholms innerstad. Ingen är till fullo ”integrerad” i samhället; alla möter hot, rädslor och utanförskap men på olika sätt och nivåer.

En arsenal av duktiga skådespelare återfinns i såväl stora som små roller. Extra stjärnglans skänker Danny ”Dödligt vapen” Glover filmen i en roll som närmast verkar specialskriven för honom.

”För kärleken” kan lätt ses som den svenska motsvarigheten till excellenta ”Crash” från 2004 (en av mina storfavoriter under 2000-talet). I den filmen binds olika personers öden ihop under en dag tills allt slutar med en oundviklig krasch såväl rent fysiskt som bildligt. I den svenska varianten möter vi också mycket rasism, främlingskap, olyckor och annat elände under kort tid. En ”krock” för mycket tycker jag nog; det blir på gränsen till otroligt när närmast osannolika händelser staplas på varandra. Men köper man denna premiss har man ett klart sevärt, gripande och upprörande drama att vänta.

Varje bildruta innehåller någon liten detalj eller händelse man som tittare bara måste registrera. Det är laddat och suggestivt. De sköna svenska sommarbilderna döljer inte ångesten när människorna famlar efter varandra i själens mörker. Ingmar Bergman sa en gång att det mörka och svåra aldrig blir så effektivt som när det skildras i solljus mitt på dagen. En väldig kontrast mot amerikansk skräckfilms överdrivna nattbilder och åskregn!

Jag anser att Othman lyckas dra ihop trådarna mot slutet utan att det känns alltför krystat. Dessutom vill jag utropa: Ge underskattade Ulf Brunnberg fler filmroller. Nu! Han förtjänar att visa sin bredd vid sidan av tramsiga ”Jönssonligan”-figurer!

Carl-Johan R Freed