Folket i den lyckliga dalen

Friendly Persuasion, USA 1956, Regi: Willam Wyler (Warner?)

Pacifistisk övertygelse

Och nu något så annorlunda som en amerikansk traditionell 50-talsfilm – med en pacifistisk övertygelse. Denna film kan vara mycket svårfunnen på svenska men räknas i den engelskspråkiga världen som en mindre klassiker. ”Folket i den lyckliga dalen” har hjälten Gary Cooper huvudrollen. Han spelar pappan i kväkarfamiljen vars pacifistiska ideal ställs på sin spets och ifrågasätts under amerikanska inbördeskriget.

Kanske känns något lång, aningen ”tråkig”, men den är annorlunda och sevärd – inte minst som en motvikt till John Waynes macho-ism och i svallvågorna av World War II-filmer med manliga krigsideal. Detta är raka motsatsen och också mycket mera troget såväl Bibeln som de första immigranternas värderingar. En udda fågel som är klart tänkvärd!

Noteras bör att regissör Wyler räknas till de riktigt stora. Tre år senare fick han göra färgfilmsversionen av Ben Hur – också den en klassikers klassiker om mod, värderingar och tro bland judar och kristna i Romarriket. Den har faktiskt underrubriken ”- A Tale of the Christ”!

Carl-Johan R Freed