Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga

USA m fl, 2020, Regi: David Dobkin (NetFlix)

Knäpp feelgood-film 

Rätt crazy som så ofta när Will Ferrell är med. Han är gift med en svenska och har sommarhus i Sörmland. Tidigt blev han varse svenskarnas fascination för ESC. Denna uppenbarelse blev till slut en NetFlix-film.

På Island blir en ung kille fast för schlager-musiken när han som liten ser ABBA vinna med ”Waterloo”. Senare bildar han en duo och blir uttagen att tävla för Island. Med en följd av förvecklingar och många turer – både ologiska och osannolika. Men det spelar inte roll – redan från början är det här ingen logisk film utan ett knasig komedi som hyllar hela ESC-fenomenet med musiken, kulturen och nationskrockarna.

Många kända ansikten i mindre roller och särskilt rolig är en fest hemma hos den ryska divan där idel kända artister uppträder som sig själva – allt från Alexander Rybak till våra egna John Lundvik och Loreen. Persbrandt måste haft roligt som ondskefull ekonomichef som absolut INTE vill ha festivalen till Island för då går landet bankrutt!

Småkul också med hemmagjord isländska och att ett flertal av våra svenska artister får dubba sångerna! Denna ”saga” är inget att ta på allvar, men kul underhållning från någon utomstående som ser vårt europeiska fenomen samt en hejdlös drift med – och hyllning till – schlagermusik och lätt kultur!

Carl-Johan R Freed