Ett herrans liv

Life of Brian, Storbr 1979, Regi: Terry Jones (Atlantic)

Hädelse eller satir?

Självklart kan vi inte heller undgå Monty Python-parodin ”Ett herrans liv” – eller det namn som den är mer känd under: ”Life of Brian”. Precis som med ”Kristi sista frestelse” har kristna även här lagt in sina högljudda protester mot skildringen av en man som föds parallellt med Messias men som många misstar för att vara just Frälsaren. Han får istället namnet Brian och dessutom många efterföljare… Enligt ryktet läste Python-gänget i Nya testamentet för att få stoff att utgå från när de skulle göra denna satir över religiös fantatism och allmän galenskap. Men de kunde inte finna något lustigt med Jesus-gestalten; denne var för seriös att skoja med, berättelserna för allvarliga och verklighetsförankrade. Kort sagt, NT:s karaktär gjorde att Jesus-personen inte var något kul att skämta om. Därför fick man dikta upp en annan person som liknade Messias men som inte var det – och dessutom lägga till alla drag av religiösa överdrifter runt omkring honom i form av t ex knäppa efterföljare, osv. Alltså; man skämtar här INTE med Jesus utan en av alla dessa messias-pretendenter som tror att han är Jesus. Snacka om skillnad! Och självdistans. En rolig känga åt alla andliga viktigpettrar, må de vara illegitima religionsstiftare, knasiga sektledare, kända påvar, stora biskopar, världsberömda predikanter eller något annat.

Någon av Python-medlemmarna har f ö sagt att den enda gång han sett så många kristna från så många olika samfund någonsin enas om något så var det i kritiken mot filmen. Inte kunde han ana att Life of Brian skulle bli ett starkt bidrag till den kristna ekumeniken!! Tja, det må vara som det vill med den saken … antingen tycker man att Monty Python-gänget är kul eller så inte. Jag tillhör den förra gruppen. Men att bli stött av Life of Brian som faktiskt inte handlar om Jesus själv (ett vanligt misstag som jag här – under temat Jesus-filmer! – hoppas vara med att rätta till!) är lite väl känsligt tycker jag…

När man går genom floran av Jesus-filmer så blir det tydligt att det har gjorts många versioner och dessutom många olika sorter/genrer. De allra flesta har förtjänster men utifrån olika tillkomstsyften och motiv. Kristna bör se dessa, korrigera sina egna teologiska misstag men också lyssna in de frågor omvärlden ställer kring Jesus-gestalten och söka besvara dem. Ska man använda filmerna i något syfte, t ex evangelisation eller undervisning, bör man fundera på filmens karaktär och den målsättning man har med visningstillfället. En ”Jesus-film” kan alltså innebära väldigt många olika saker! ”Life of Brian” är en helt annan film än ”Jesus”-filmen från samma år (!). De spelar på olika planhalvor men båda är på samma plan och i samma match!

Carl-Johan R Freed