En oväntad vänskap

Intouchables, Frankrike 2011, Regi: Eric Toledano & Olivier Nakache (SF)

En fullträff i hjärtat

Där ser man vad ett prisregn i kombination med djungeltrumman kan göra! För många hade nog filmen gått spårlöst förbi och distributionen var det nog lite si och så med i början. Men efter att ha kammat hem otaliga priser på festivaler och blivit omtalad som en snackis, så blev filmen en sån där film som alla ”måste” se. Och mycket välförtjänt!

En kylig, rik överklassman i Paris blir rullstolsbunden och känner hur livet rinner ifrån honom. Han är bitter och inga assistenter stannar en längre tid. Tills en dag en afrikansk man från den parisiska förorten helt otippat gör intryck och får chansen att hjälpa. Här utvecklas en sällan skådad vänskap över alla tänkbara gränser.

Det blir en ”feelgood-film” men med ett bärande humanistiskt budskap och en stark front mot rasism och fördomar. Inte minst viktigt i dessa tider…

Och tack och lov att det är en fransk film – och därmed inte särskilt polerad. Hade vi fått en amerikanskproducerad film är jag säker på den gått över gränsen för det sliskigt sentimentala (jag bävar för den oundvikliga amerikanska re-maken!). Men här får det istället ta tid att bygga upp ett förtroende för karaktärerna för ingen är supertrevlig på direkten. Baseras på verkliga händelser och är en sån där kanonfilm som bara måste ses!

Carl-Johan R Freed