De tio budorden ’56

The Ten Commandments, USA 1956, Regi: Cecil B. DeMille (Paramount)

Bibelmatinén par excellence! 

Det finns faktiskt ett antal filmer som behandlar de tio budorden. Några kretsar kring alla tio, andra fokuserar snarare vid något enstaka bud i t ex ett drama kring etiska vägval och problem. Men låt oss se på, och jämföra, tre sinsemellan mycket olika filmer kring just de tio budorden!

Nämn filmatiseringar av de tio budorden, så kommer de flesta nog spontant att tänka på den gamla, klassiska amerikanska versionen från 1950-talet av av den bombastiske DeMille. Den heter just ”The Ten Commandments” i original och är en ganska lång matinéfilm som tar upp hela dekalogen. Fokus ligger inte så mycket på de enskilda budorden, vad de innebär och vad som händer om man bryter dem alternativt följer dessa. Nej, centrum ligger i själva dramat i Egypten – hur Gud utväljer Mose att rädda israeliterna, vägen ut (Exodus), avfall och upprättelse på väg till löfteslandet och till slut intåget via Röda havet. Filmens ”peak” är nog själva budgivningen, dvs hur Gud låter rista ner buden på stentavlor till Mose på berget Sinai. Den scenen, då Charlton Heston som spelar Mose får ta emot budorden från Herren, är smått klassisk. Detta gäller också den, för sin tid, fantastiska uttågsscenen då hela Israels folk ska korsa Röda havet med den egyptiska armén i hasorna.

Visst kan en sådan här film kännas lite mossig och gammaldags, lite högtravande och mässande, lite orealistisk, teatral och aningens för matinébetonad. Men samtidigt måste man beundra syftet – att på ett underhållande sätt presentera en väsentlig del av den judisk-kristna historien med bruk av gräddan av dåtida specialeffekter. Lite ”camp” men kultförklarat och klassiskt!

Kuriosa: samme DeMille gjorde en ursprunglig stumfilmsversion på 20-talet men ville testa den nya tekniken på samma material ett par årtionden senare. Se och jämför! I många uppfräschade DVD-utgåvor finns båda två samtidigt + extra-material som sig bör.

Carl-Johan R Freed