Contagion

USA 2011, Regi: Steven Soderbergh (Warner)

Nagelbitar-thriller med samhällskritik 

 

Regissören är en mästare på storfilmer med ett aktuellt budskap i kombination med en spännande twist, t ex ”Erin Brokovich” och ”Traffic”.

Här är det en ny smitta som sprids med vindens hastighet över världen. Vi ser parallellklipp mellan utbrottets början och framfarten på olika platser. Parallellt får vi också följa de som jobbar med att få fram ett vaccin kontra det smutsiga politiska spelet: Vem ska äga rättigheterna? Vilka ska prioriteras? Och vad händer när de djuriska överlevnadsinstinkterna tar överhanden?

Verklighetstroget och obehagligt med realistiska paralleller till svininfluensan och den fruktade ebolan. Genomgående fina skådisar i blandade roller.

”Contagion” är samhällskritik förklädd till en nagelbitar-thriller. Sociopolitisk kritik är hela tiden invävd: de rikaste kan alltid skydda sig medan de fattigaste kommer i kläm. Ja, det känns nästan som en semidokumentär i ordets bästa mening fastän det är en spelfilm med stor Hollywood-budget. Och inte ens Kate Winslet eller Gwyneth Paltrow går säkra här.

Kontentan blir att forskningen lyckas nästan alltid – men till vilket pris? Och hur länge? Svar: tills nästa farsot dyker upp… 

Carl-Johan R Freed