Being Evel

USA 2015, Regi: Daniel Junge

Att bli frälst på målsnöret 

Denna dramadokumentär har i skrivande stund inte fått distribution i Sverige men väl visats på SVT som föredömligt är tidigt ute med att köpa in sevärda produktioner till sina ”Dox”-kvällar. Håll utkik där eller på SVT play! Men numera går det mesta att få tag på ändå genom streaming eller andra online-tjänster.

Vi följer välbekante Robert Evel Knievel som en del av oss minns från barndomens 70-tal. En galenpanna som satte i system att utföra de mest halsbrytande stuntnummer bara för sakens skull. Det ena värre än det andra. För allt större publik och till ett allt högre personligt pris…

Titeln är fyndigt dubbeltydig. Men så värt ondskefull var inte den gode Evel, i alla fall inte mot slutet av sitt liv. Han blev nämligen frälst vilket filmen föredömligt omnämner. Även begravningen blev spektakulär under pastor Robert Schullers ledning med fyrverkier och partystämning. Evel var alltså inte bara en äventyrare utan också en person med brister och fel som hade mod att göra upp med sitt förflutna fyllt av ytlighet och brustna relationer. DET är hjältemod, snarare än dumdristiga racerbils-trick!

I mitt bakhuvud klingar uttryck som ”Ät, drick och var glad” och ”Carpe diem”. Tankar hämtade från Bibeln och medeltida kristet tänkande, men mest kända för gemene man i modern ICA-reklam och klyschiga tavlor. Tyvärr har man idag oftast glömt att dessa formuleringar följs av ”Memento mori” – ”… för imorgon ska du dö”. Evel Knievels liv är därför en fin påminnelse om att hålla ihop det timliga med det eviga!

Carl-Johan R Freed