Aposteln

The Apostle, USA 1997, Regi: Robert Duvall (Sandrew Metronome)

Hur långt sträcker sig Guds nåd?

Euliss ”Sonny” Dewey, spelad av Robert Duvall, reser runt i sydstaterna och predikar. Han är en orädd predikant som har en uppriktig önskan att göra Guds vilja och blir en ledare för många. Men han är dock inte så lyckad som det utåt sett kan verka utan har ett antal karaktärsdefekter. Efter ett okontrollerat vredesutbrott beger sig Sonny iväg från rättvisan på ett slags botgöringsodyssé. Men sanningen hinner ikapp honom…

Duvalls apostel är en påminnelse om att det är få saker i världen som är helt svarta eller vita och att även en kristen ledare har sina svaga sidor. Men Gud kan använda även den som på olika sätt misslyckas. Det är en mycket ärlig film som beskriver den kamp som vi alla på något sätt befinner oss i – kampen mellan gott och ont. Det är en film om att brottas med sina svagheter och behovet av förlåtelse samtidigt som man vill vara lyckad och älskad.

”Aposteln” är Duvalls skötebarn och han står även som regissör, producent och manusförfattare. Han har sin bakgrund i den amerikanska pingströrelsen men filmen är varken en apologi för eller en kritik emot väckelsekristendomen. Det här är en ovanlig amerikansk film som vågar ta upp religionen utan att ironisera och förlöjliga. Trots en del magstarka scener märks en varm kärlek och vilja att försöka förstå människorna och deras handlingar. Ett plus för soundtracket med bl a Steven Curtis Chapman och Johnny Cash! En okonventionell film för orädda kristna (och andra!) om ett djärvt evangelium!

Carl-Johan & Ingela Freed