A Better Life

USA 2011, Regi: Chris Weitz (SF/Summit)

En fars kärlek och uppoffringar

En stark berättelse om – för en gångs skull inte en heroisk, självutgivande moder – utan en pappa som ger sig själv för sonen. Carlos Galindo passerar USA:s landsgräns tillsammans med sin fru och framtida son i förhoppning om ett bättre liv. När frun lämnar honom gör Carlos allt för att hans son Luis ska få de möjligheter han själv aldrig fått. Han satsar därför allt i sitt företagande som trädgårdsmästare men en dag tas allt ifrån honom.

Osminkad, osentimental skildring av en illegal mexikansk invandrares verklighet och dennes strävan efter ett värdigt liv i Kalifornien (där jag själv bott som au-pair efter gymnasiet, så jag känner igen situationen som säkert också går att överföra på fall världen över). Här måste man slicka uppåt och trampa neråt på samhällsstegen.

En film av regissören till ”Om en pojke” också den vackert skildrad om ett slags variant på far-son-relationen. ”A Better Life” är bitterljuv och det lyckliga slutet utlovas inte självklart under den stekande kaliforniska solen.

Carl-Johan R Freed

Carl-Johan R Freed