Vägen

The Road, USA 2009, Regi: John Hillcoat (Paramount)

Livet efter den stora miljökollapsen 

Författaren Cormac McCarthy, vars böcker filmats förr, står bakom förlagan till denna postapokalyptiska berättelse. Viggo Mortensen spelar en överlevande som tillsammans med sin son kämpar för livet efter den stora miljökatastrofen. Även i den yttersta tiden är familjebanden av värde, konstaterar jag…

En otroligt mörk dystopi men det ljusnar mot slutet och blir ändå hoppfullt (så mycket kan jag i alla fall säga utan att avslöja för mycket – och trots inslag av kannibalism och rovdjursmentalitet). Och som vanligt i genren ”filmer i den yttersta tiden” är också denna bemängd med symboler där t ex vattnet står för livskraft och havet blir en generell symbol för framtidshoppet.

Visst är filmen på gränsen till alltför deprimerande men i någon mening är detta kanske behövligt och realistiskt trots allt. Eskatologin har behandlats på filmduken flera gånger de senaste årtiondena. I det sena 90-talet var det mycket i ren actionform eller rysare/thriller. Men under 00-talet har det mer varit drama kopplat till människans livsstil och själva skapelsen. Jag funderar på om det finns konkreta anledningar till att filmer av det här slaget (med mer eller mindre spekulativa referenser till Uppenbarelseboken sluttidsbeskrivningar) görs just nu – årtiondena runt millennieskiftet?

Carl-Johan R Freed