Norge 2017, Regi: Iram Haq (SVT/Zentropa)
Hederskultur i Norden
Detta är en modern skildring om hederskultur i Norge i en annars ganska äletablerad familj som har rötterna i Pakistan. Det kunde lika gärna ha utspelat sig i Sverige. Eller bland andra etniciteter. Storyn är okomplicerad men känslorna den frammanar gör att filmen ibland känns svår att titta på. Det blir känslosamt. Är det verkligen så här? Hur kan vi missa detta? Vad gör vi åt dessa strukturer?
En ung flicka blir tillsammans med en norsk pojke. Enligt normen är detta fel i sig självt, men om de nu ändå har sex måste de åtminstone gifta sig. När de inte går med på detta, bestraffas hon av sin pappa genom att tvingas med till Pakistan. Där ska hon fostras av släkten och förhoppningsvis också giftas bort…
Det blir flera turer och jag ska inte avslöja vad som händer eftersom filmen tar flera vändningar. Detta drama är starkt utfört av en ung regissör med liknande erfarenheter. Jag upprörs över hederskulturer och patriarkala system som upprätthålls och att så många i släkten är med på noterna. Dessutom verkar det t o m vara någon som tjänar pengar på systemet i de länder som upprätthåller den här typen av hederskodex. Men jag kan också känna självkritik genom speglingen av undfallande socialförvaltningar som låter sig ”gå på” pappans försäkringar om sin oskuld eller att det ska bli bättre. Visst, tjänstemännen försöker men det är ganska lamt.
Jag har tyvärr ingen anledning att tro att situationen är radikalt annorlunda i Sverige. Oavsett var och hur hederstänkandet finns, så måste det krossas. Vi kan inte acceptera det under täckmantlar som ”integration”, ”mångfald” och ”tolerans”. Vi får inte heller blanda ihop korten genom att säga ”Ja, men vi är lika stora kålsupare i Sverige”. Det hjälper inte någon att göra jämförelser med t ex alkoholpåverkade män som misshandlar sina barn, särskilt som den typen av övergrepp är väsensskilda från hederskulturen. Jag ska också nämna att det finns några fina scener där pappan dock tillåts visa mer av sin mänskliga sida. Se och samtala med unga!
Carl-Johan R Freed