Skruva den som Beckham

Bend It Like Beckham, Storbr/Ty 2002, Regi: Gurinder Chadha (Sandrew)

Fotboll & tjejer!

Denna dramakomedi har blivit rejält populär, en riktig liten ”sleeper” – inte bara bland ungdomar utan också hos många andra målgrupper. Regissörens namn skvallrar om filmens etnicitet – nämligen den indiska. I det här fallet den indiska kulturen som möter den brittiska.

En ung tjej växer upp i Storbritannien med sin indiska familj. Hon känner mer och mer av spänningarna av att vara engelsk men ändå inte – familjen håller nämligen hårt på sin indiska härstamning. Föräldrar och släktingar har synpunkter på hur en flicka ska vara, hennes framtidsplaner och eventuella partners. Och inte minst – en ordentlig indisk flicka spelar INTE fotboll…

Denna film är ordentligt rolig men samtidigt döljer sig en allvarligare underton. Det blir också en diskussion om traditioner & gammalt kontra förnyelse & modernitet, regler kontra frihet, västerländskt kontra österländskt, manligt kontra kvinnligt och, som sagt, indiskt kontra brittiskt (eller europeiskt). Här finns många genuint roliga scener med missförstånd och grusade förväntningar (som alltid när det gäller etniska komedier då kulturer krockar). Men det är också irriterande, ja rent upprörande, när man ser alla dessa krav den unga tjejen måste stå ut med – fastän hennes enda längtan är att få spela fotboll, vilket hon visar sig vara en fena på. Detta är inget unikt för indier utan är ett allmänt problem bland många invandrarkulturer när de möter västerlandet. Å andra sidan kan man också fråga sig vilka krav kommersialismen och den s k personliga friheten och valmöjligheterna ställer på de västerländska ungdomarna?!

”Skruva den som Beckham” har blivit lite av en, välförtjänt, kultfilm eller kanske snarare en riktig braksuccé. Se den och skratta! Men fundera också på frågorna om jämlikhet mellan män och kvinnor och vad det är som hindrar ungar tjejer från att utvecklas i den riktning de själva vill och vad som är gott respektive dåligt med den egna kulturen i mötet med andra!

Carl-Johan R Freed