Leaving Jesus

Sverige 2024, Regi: Ellen Fiske (Folkets Bio)

Dekonstruktion – och rekonstruktion?

Under hela 2000-talet har det i kristna led talats mycket om ”dekonstruktion” – eller ”deconstructing faith”. Ett sätt att montera ner sitt religiösa bygge i småbitar för att plocka bort delar i det andliga huset som inte ska vara kvar. Många har genom sträng religiös uppfostran, dålig undervisning, andliga och fysiska övergrepp och mycket mer kommit till vägs ände. För somliga leder detta till – ingenting… Man blir agnostiker eller vagt troende. Men som någon sa: ”Den som tror på en Gud långt borta men som aldrig griper in i det vardagliga livet är i själva verket en praktisk ateist – hur mycket man än fortsätter etikettera sig som kristen”. 

Duktiga Ellen Fiske har ägnat flera år att möta sådana här personer på ett slags retreatcenter i Kalifornien. Istället för att byggas upp av bibelord och bön, plockar man bort religiöst bråte ur sina liv gemensamt och försöker bygga upp varandra igen genom samtal, terapi och gruppövningar. 

Otroligt fascinerande, intressant, berörande och viktigt. Den ledare eller vilken kristen som helst som inte känner empati och i viss mån kan identifiera sig med deltagarna från hela världen när de gör upp med sitt överlastade bagage, har verkligen något att lära av dessa vittnesbörd. Vad säger de? Egentligen? Hur kan ”de som är kvar” lära sig inför framtiden? Hur finner man en hållbar kristen tro som både är tydlig och öppen mot samhället, vetenskap, kultur, oliktänkande och varierade religiösa uttryck? Och hur respekterar man en annans livsresa utan att lägga på religiösa pålagor och klistra på onödiga etiketter? 

En-måste-se-dokumentär för alla troende och kyrkligt aktiva. Samtidigt ska sägas – jag menar att den bara visar halva sanningen. För man måste inte hamna här. Alla landar inte i dessa slutsatser. Men då krävs en modig kyrka som vågar lära av historien som gör om och gör rätt! Och som också låter människor få ha sin tid och sina processer. Låt mig förklara. 

Att dekonstruera sin tro behöver inte betyda att allt plockas bort så att det till sist inte är någon grund kvar. Den läsvärde förkunnaren Brian Zahnd beskriver hur det istället kan handla om att dekonstruera sitt religiösa hus men inte ta bort själva grunden. Dvs teologiska spetsfundigheter, tveksamma etiska hållningar, ohållbara politiska ställningstaganden på ”biblisk grund” och annat som skymmer sikten ska bort så man ser Jesus klart och tydligt. 

Jag skulle så gärna önska att Fiske fick göra en ”del 2”; en uppföljare på temat ovan med deltagarna som får en andra chans till en levande, fungerande, hållbar tro. Ett möte mellan ”lämnarna” och de som på något sätt kallar sig efterföljare till Jesus i nutid. Människor som också vågat ställa bottenärliga frågor och rannsaka sig själva men till slut landat i tron på den kärleksfulle, sanne, barmhärtige Jesus och inte fastnat i ohållbara Gudsbilder och föreställningar om kyrkan gjorde av ”människohänder”… 

Carl-Johan R Freed