Last Days in the Desert

USA 2015, Regi: Rodrigo García (Sandrews)

En udda Kristus-skildring 

Ingen vanlig ”Jesus”-biografi utan ett slags Kristus-tolkning med den egensinnige García i registolen som tidigare gjort flera existentiella dramer. Ewan McGregor spelar både Jesus och Satan utifrån Matteus 4 och Jesu tid i öknen full av frestelser och prövningar.

Det ska sägas direkt att detta är en fri tolkning och inget rätlinjigt berättande. Ibland vet jag som tittare faktiskt inte vad det är som händer. Det är mycket fritt och kan i somliga avseenden liknas vid Martin Scorceses ”Kristi sista frestelse”. Vid några tillfällen är man ”spot on” i funderingar kring Jesu identitet som gudomlig och/eller mänsklig. Till exempel kan han inte alltid hantera det övernaturliga och istället sker kraftgärningarna på något vis genom mänsklig kraft. Ett sådant tecken är när Anden mot slutet ”flyger” och symboliserar uppståndelsen ackompanjerad av en kolibri vid korset.

Det blir också tydligt att djävulen kan förställa sig och gör allt för att efterapa Gud. Andra gånger blir det knepigt; ”Last Days…” har mycket som man inte förstår. Men det kan ändå vara tänkvärt när tittaren själv får fundera på den bibliska berättelsen: Vad hände egentligen? Hur fyller jag ut ”luckorna” i mitt eget huvud?

En intressant sekvens är när nutida turister på besök konstaterar att det inte ”ser” några tecken. Man kan fråga sig: Vad förväntade de sig att se? Fanns där inget alls? Eller är det så att regissören vill säga att man måste ta på sig trons glasögon för att se bortom det synliga? Att med trons öga kan uppståndelsen i dåtid bygga en bro fram till nutid och osynligt påverka?

Som sagt, väldigt lite är uttalat eller bokstavligt – det mesta sker i ett parallellt berättande eller som ett slags alternativ historia i form av liknelser. Jag såg filmen faktiskt två gånger, den är lite långsam och ibland nästan obegriplig, men just därför också fascinerande och suggestiv, svår att slita ögonen ifrån. En ny ingång, fördjupning eller breddning av Kristus-händelsen.

Carl-Johan R Freed

P.S. På tal om filmer kring påskens huvudgestalt… Se gärna om ”Jesus från Nasaret”-serien (i skrivande stund särskilt i kölvattnet av Ingmar Bergman 100 år; han skulle ha skrivit manuset var det tänkt!). Eller se ”Mannen från Nasaret” med Max von Sydow i huvudrollen att jämföra med. Jag minns den som rätt träig men nysläppet på DVD under 2018 ska tydligen lyfta fram ett vidunderligt foto och ljus som lyfter historien.