Hacksaw Ridge

USA 2016, Regi: Mel Gibson (Noble)

Krig som andlig metafor 

Den sanna berättelsen om lantgrabben som i solidaritet med sitt land och folk tar värvning under andra världskriget när han får höra att japanerna anfaller USA. Det är bara ett krux – Desmond T Doss vägrar bära vapen och vill bara ställa upp som sjukvårdare och rädda såväl de egna soldaternas liv som fiendens om så krävs. Självklart stöter han på patrull.

En amerikansk klassisk hjältehistoria om den lilla människan som utifrån sin moral går emot systemet och får fajtas för sina värderingar. Vi har sett det många gånger förr – allt ifrån Frank Capras 30-talsklassiker till modernare whistleblower-filmer. Trots hög igenkänningsfaktor är det habilt gjort och många scener etsar sig fast.

När Mel Gibson vill är han en driven berättare med ett budskap. Vi minns ”Braveheart” och naturligtvis den blodiga versionen av Jesu liv i ”The Passion of the Christ”. Gibson kan inte heller här hålla sig från sin favoritblandning av grafiskt våld och fromhet i en egenartad mix. Magstarkt, förråande och spekulativt tycker en del. Ytterligt fascinerande menar andra. Jag lutar åt det senare hållet även om jag tycker det blir tröttande med allt blodsprutande ”för realismens skull”. Gibson testar både en sekulär och en troende publik – hur mycket blod och våld klarar man se kryddat med rättframt andliga aspekter? Och jag tillåter mig undra hur i hela fridens namn Doss kunde överleva bataljerna och till råga på allt rädda soldat efter soldat?

Ja, ”Hacksaw Ridge” må vara verklighetsbaserad men är nog mest ”evangelium enligt Mel Gibson” ändå. Det går inte att komma ifrån, take it or leave it. Kärvt men tydligt berättat! Jag tänker till sist att om man kan svälja det myckna krigandet så upptäcker man hur den aktivt troende sjundedagsadventisten verkligen vill ta sin bibel och alla tavlor med kristna citat på allvar. Tydligen är Doss den ende krigshjälten i amerikansk historia som dekorerats fastän han var vapenvägrare. Förnämligt – oavsett vad man tänker om Gibsons hantering av krigsscenerna!

Carl-Johan R Freed