Bananas

Sverige m fl 2009, Regi: Fredrik Gertten (WG Film)

Sveriges svar på Michael Moore?

En dramadokumentär som (förhoppningsvis) är mer sanningsenlig och objektiv än vad Moore brukar vara -men med samma patos! Gertten framträder dock ej själv. Här möter oss arbetarna på besprutade bananplantager i Centralamerika. De är i händerna på jätten Dole men ger sig inte i sin kamp för andra arbetsvillkor…

Skulle man kanske kunna dra en parallell till jordbävningen på Haiti vintern 2010? Då väcktes frågan om det var etiskt rätt att gynna regionen genom att fortsätta åka på lyxkryssningar i kölvattnet efter jordbävningen, fastän man visste att en bit bort levde människorna i yttersta nöd? Ska vi tillåta oss köpa bananer av ett orättfärdigt företag? En del resonerar att det är väl bättre att arbetarna har kvar jobben än att förlora dem helt p g a kundernas moraliska dilemman. Visst finns det en poäng i detta! Men å andra sidan: Vilka slags jobb pratar vi om? Måste man verkligen tvingas arbeta till vilket pris som helst?

Som kristen väcker tankarna onekligen frågan om arbetets värde kontra människovärdet. Lever jag för att arbeta eller arbetar jag för att leva? Kanske är det i slutändan så att dessa bananarbetare totalt sett har det bättre ändå som enkla bönder med egen mark än i klorna på storbolagen som bryr sig noll om deras ohälsa och otrygghet. ”Bananas” visar i alla fall att kampen fortsätter i väntan på rättvisa! Den gör att man tänker efter när man ser märket ”Dole” fr o m nu (jag förstår varför företaget ville stoppa dokumentärfilmen). Men inte bara det; man funderar om detta gäller fler eller rent av alla multinationella företag och hur jag som individuell köpare ska klara av en sådan situation. Men någonstans måste man börja ställa sig frågan!

Slutligen; detta känns som en mycket osvensk film (det är en samproduktion) och den är upplagd så att den blir spännande som en vanlig thriller.

Carl-Johan R Freed