A Man Called Otto

Sverige/USA 2022, Regi: Marc Forster (SF)

Ove – andra varvet!

Det är ofrånkomligt att jämföra den nyare amerikanska versionen med den svenska förlagan. Och därmed även Fredrik Backmans omåttligt populära bok som kom allra först (dessutom en scenversion med en duktig Johan Rheborg). Jag kan konstatera – också denna version håller måttet!

Som så ofta när Hollywood ska göra en egen version av en lyckad och framgångsrik europeisk film blir det gärna platt, ytligt, förenklat och det som vi svenskar gärna benämner ”amerikaniserat”. Men så inte i detta fallet. Tom Hanks har lagt ner mycket möda på sin rollkaraktär som han uppenbart älskar. Såväl han, frun Rita som producerar och det svensk-amerikanska teamet står bakom mycket av förarbetet och runt-i-kring-produktionen för att säkerställa att transfereringen från svensk till amerikansk kontext funkar. Dessutom är regissören Forster inte fullständigt uppslukad av amerikanska mainstream-produktioner utan han har gjort ett flertal andra, finstämda dramafilmer som t ex ”Flyga drake” och ”Monster’s Ball”. Eller tillfört en extra dramatisk dimension till en av de senare Bond-filmerna, ”Quantum of Solace”. 

Historien om den sure, tväre Ove – här benämnd ”Otto” – är så pass välkänd vid det här laget att jag beskriver den inte närmare. Denna film följer sina förlagor väl men har planterat berättelsen i ett vanligt radhuskvarter troligen någonstans i Pennsylvania. Smart också att låta den mamman från den nyinflyttade familjen komma från Mexiko istället för Iran som i den svenska versionen (så landar historien mer kontextuellt). Flera andra ”översatta” drag finns vilket bara förstärker filmens aktualitet – både i den allmänna igenkänningsfaktorn över etniska gränser och att den samtidigt blir konkret i amerikansk nutid. 

Jag har skrivit om originalfilmen här på filmtips.nu och jag kan bara säga ännu en gång: Denna historia håller, och den fascinerar gång på gång. Eller som en irakisk kvinna sa till mig i en kurs kring integration: ”Carl-Johan, den där Ove är inte bara svensk – han finns överallt, även i mitt hemland”.

Carl-Johan R Freed