Cry, the Beloved Country, Storbritannien 1951, Regi: Zoltan Korda (Netflix)
Rasism föder utanförskap
Alan Paton var författaren till den omtalade bok som filmen ovan bygger på. En tidig bok och en tidig film om hur apartheid-regimen under senare delen av 1900-talet skulle komma att explodera i Sydafrika.
Vi får följa såväl en färgad man och hans kämpande familj i mötet med den vita majoriteten i storstaden. En svart pastor tar sig från den sydafrikanska landsbygden in till Johannesburg för att leta efter sin son. Väl där får han hjälp av en ung kyrkans man i sökandet efter ”den förlorade sonen”. Chockerad finner han att människorna lever i yttersta fattigdom. Sonen har blivit en brottsling och den egna systern har hamnat i prostitution. Hur ska han vinna tillbaka sina närmaste?
Det här är en mycket fin film, ett starkt drama som är ovanligt rättframt för att vara gjort på 50-talet. Att se den nu retroaktivt blir extra starkt – inte minst som en hyllning till Sidney Poitier som senare skulle bli den första stora färgade Hollywood-stjärnan. Jag har skrivit om honom tidigare i samband med ”Liljorna på marken” för vilken han fick den första Oscarsstatyetten som en afro-amerikansk skådespelare tog emot. Se gärna både ”Liljorna…” och ”Svarta skuggorna” parallellt!
Carl-Johan R Freed