”Miraklet”

(The Wonder), Irland/Storbritannien 2022, Regi Sebástian Lelio (Netflix)

Tro eller humbug?

År 1862 reser en sörjande sjuksköterska från England till en avlägsen by på Irland för att undersöka ett påstått mirakel. En ung flicka sägs ha fått gåvan från Herren att fasta och leva helt utan mat –  för att istället helt förlita sig på det andliga mannat från himlen… Ryktena börjar gå om ett under om att sätta sin tillit till Gud bortom det jordiska. Men läkare och delar av prästerskapet är skeptiska.  

Regissören har gjort ett gäng intressanta filmer utifrån sin bakgrund i Sydamerika. Denna gång har handlingen förflyttats till en annan geografisk miljö men med samma katolska bakgrundsfond. Det sägs att berättelsen bygger på verkliga händelser som författaren Emma Donoghue vävt en fiktiv historia kring.

Det är ganska sävligt berättat och det tar en stund att komma in i filmen med dess karga klimat, svala bilder och religiösa tematik. Men dramat är suggestivt och jag som tittare vävs in i berättandet och funderar hela tiden: Vad är sant eller inte? Hur ska det sluta? Vad är lärdomarna av detta? 

Jag funderar vidare. Jesus säger: ”Människan lever inte av bröd allena” – men kan man HELT sluta med brödet? Och i så fall varför? Hör inte ande, kropp och själ ihop och har inte Gud skapat både himmel och jord? Vad är poängen med ”andliga under och tecken” som verkar förneka eller i alla fall förminska Gud som Skapare och Herre över materien? 

Det är i sanning en fascinerande historia om religion kontra vetenskap, tro kontra vetande och andligt sinnade människor kontra de rationellt lagda. Jag ska inte säga hur filmen slutar – för det FINNS ett slut och en lösning – utan det viktigaste är resan dit. Vad händer med oss om vår tro blir överandlig och livsförnekande? Men man kan lika gärna fråga sig vad som händer med oss om vi inte tillåter någon tro alls om allt ska vägas, mätas och bedömas utifrån synbart logiska kriterier?

Jag tänker att filmen lär oss att hälla ihop tanken på Gud som både Skapare och Frälsare och att detta kommer att påverka hur vi lever våra liv. Jesus dog en fysisk död och vi firar nattvard med bröd och vin (vi lärde oss under pandemin att kommunionen funkar dåligt digitalt, osynligt och på avstånd). En kristen är en människa med känslor och behov och vill gärna möta andra i en fysisk lokal som vi kallar ”kyrka”. Detta visar hur allt hänger ihop och Guds rike är både andligt, synligt och påtagligt samtidigt. Som någon sa: Det Gud gör är inte o-naturligt utan över-naturligt – det står över det vi kan se och förstå och det som vetenskapen för närvarande känner till. Men Guds perspektiv står inte i motsats till det vi känner till utan är bara ännu ett lager eller en annan dimension. Förr eller senare kanske forskarna upptäcker mer av denna verklighet också?

Se ”Miraklet” och fundera på dina egna uttryck för andlighet och tro samt vad som är rimligt! Diskutera med en bönegrupp om hur man kan vara andligt hängiven men samtidigt öppen och kritisk mot avarter och felsteg!

Carl-Johan R Freed